ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза.

05 Април 2012

„Shadow banking е паралелна банкова система за която е наложително да създадем ефективна регулация и надзор, тъй като в противен случай финансовите пазари могат лесно да прехвърлят част от тяхната дейност и продукти на този нерегулиран пазар и да увеличат риска от нови кризи.” - комисар Мишел Барние при представянето на зелената книга за паралелната банкова система още »

Кредитите в Щвейцарски франк /CHF/ Част 1 - проблем с просто решение

21 Март 2012

От две години насам кредитоискателите изтеглили кредити в CHF се оплакват от нарасналите вноски и невъзможността да изплащат кредитите си в тази валута. CHF към 08.05.2008 - 1.20 BGN CHF към 21.03.2012 - 1.62 BGN Но въпреки това повечето клиенти някак си стоически издържат на това повишение и продължават да изплащат вноските си. В повечето случай кредитите са предоговаряни и банките са отпуснали гратисни периоди... още »

Защо банките вдигат лихвите и как да се защитим?

03 Март 2012

По-голямата част от хората имащи кредити вече са изпитали неудобството от променящата се вноска. Това е в състояние да съсипе семейния бюджет и да Ви превърне в „Банков роб”. Сигурен съм че всеки от нас е чувал изразите – „работя за да си плащам кредита” и „изкарвам колкото да си плащам вноските”. Често си задаваме и въпроса ... още »

За рисковете при разсрочване на банков кредит

29 Февруари 2012

Ръстът на необслужваните кредити ще спре през тази година. Оптимистичната прогноза е на Министерството на финансите след проучване на очакванията на финансовия сектор. Голяма част от бизнеса обаче е изправена пред сериозни трудности по изплащане на заемите. Налага се преструктуриране на задълженията, което обикновено носи редица рискове. още »

Предоговарянето на кредита Ви превръща в банков роб.

15 Февруари 2012

Имате права и шанс да принудите банката кредитор да спазва договора, а целта на предоговарянето /преструктурирането, подписването на анекс/ не е да Ви облекчи, а да изчисти несъвършенствата и нарушенията които банките са направи спрямо Вас. Направете каквото е по силите си за да защитите начина си на живот и да избегнете финансовото робство. още »

Какво да правим ако просрочим кредит?

18 Януари 2012

Въпросът на който ще се опитаме да отговорим е - Как реално се случва това и какви са най-адекватните действия които кредитоискателят трябва да предприеме? /от Практиката на Драфтис – Кредитни консултанти/ още »

Потребителски кредит по време на криза

16 Януари 2012

От известно време света живее в условията на икономическа криза . За съжаление финансовите несгоди засегнаха и нашата страна. Банките ограничиха потребителското кредитиране и затегнаха условията по отпускането на заеми за физическите лица. Все пак основната дейност на банките е да отпускат кредити и макар в условията на криза, някои банки продължават да кредитират. Ето защо, е необходимо лицата, които желаят да получат финансиране от банките, трябва да познават добре настоящата им кредитна политика. още »

В КАПАНА НА ЛИХВАТА ПО ДОГОВОРА ЗА БАНКОВ КРЕДИТ

12 Януари 2012

От практиката на ДРАФТИС – професионални кредитни консултанти Днес един приятел ме помоли за професионален съвет „- Възможно ли е да ми вдигнат вноската от 280лв. на 314лв. Толкова ли са скочили лихвите?” Естествено сам по себе си този въпос няма еднозначен отговор, но когато уточни че става въпрос за Пощенска банка, нещата добиха яснота. В старите договори на Пощенска банка преди 2009г. бе записано, че лихвата по кредита се образува по следния начин:... още »

Кредити ли? Вижте как ви определят лихвата!

07 Март 2012

Три са банките, които определят референтния си лихвен процент на база пазарен индекс. Това са МКБ "Юнионбанк", ПроКредит и Тексимбанк. Всички останали банки използват вътрешно определян "базов лихвен процент", който могат и да наричат още "стойност на банковия ресурс", "базисен лихвен процент" или "банков лихвен процент"... още »