За рисковете при разсрочване на банков кредит

29 Февруари 2012

Get Adobe Flash player

Още по темата от Draftis: Предоговарянето на кредита Ви превръща в банков роб

Какво да правим ако просрочим кредит? 18 Януари 2012 От практиката на Драфтис - Кредитни консултанти

„Поправката „Мартин Димитров” на ремонт” от г-н Любомир Христов /председател на асоциацията на сертифицираните финансови анализатори/

В КАПАНА НА ЛИХВАТА ПО ДОГОВОРА ЗА БАНКОВ КРЕДИТ 12 Януари 2012 Отпрактиката на ДРАФТИС – професионални кредитни консултанти

Най-добре за бизнеса е, да спре плащането по банковите си кредити - 12 Март 2012 Блог на Васил Кендов

Ръстът на необслужваните кредити ще спре през тази година. Оптимистичната прогноза е на Министерството на финансите след проучване на очакванията на финансовия сектор. Голяма част от бизнеса обаче е изправена пред сериозни трудности по изплащане на заемите. Налага се преструктуриране на задълженията, което обикновено носи редица рискове.

Преди пет години Емилия и съпругът й започват да строят малък семеен хотел. Теглят бизнес кредит от 200 хиляди евро. В начинанието фамилията участва и със собствени средства.

„Продадохме си жилището. Свекървата също си продаде жилището, за да можем да почнем нещо и банката да додава", обясни предприемачът Емилия Владимирова.

Хотелът стига до груб строеж, а финансирането от банката е прекратено. Емилия тегли пари от втора банка. След известно време се налага разсрочване при нови условия и по-висока лихва: „От една година съм спряла вноските и чакам съдия изпълнител да ми се обади, че са завели дело срещу мен. Нищо не мога да направя".

По данни на БНБ към края на януари лошите и преструктурирани кредити са 22 на сто. Според кредитни консултанти банките у нас прибягват до нарушения в отношенията си с клиентите. Често вдигането на лихвата е извън правилата. Ако в критичен момент се наложи подписване на анекс към договора за кредит, клиентът губи правото си да търси справедливост.

„До момента, в който подпише анекс, той има някакви права. Може да изисква от банката да му възстанови лихвения процент, погасителния план. Но всеки един анекс, който съм виждал, на всяка една банка, на практика оневинява банката във всичко, което е направила и нарушила до този момент", подчерта Васил Кендов, кредитен консултант.

Уловката се крие още в първите редове на всеки анекс. Там ясно е написано, че клиентът се съгласява с дължимата сума и условията.

„Банките няма как да предоговорят индивидуално всичко за всеки. Но подпишете ли, се превръщате във финансов и банков роб", коментира консултантът.

Ако сами се пазарим с банката за разсрочване на заем, рискуваме да попаднем неподготвени в трудна ситуация. Консултантите съветват винаги да търсим съдействие от специалист. Цената на един ценен съвет е несравнима спрямо щетите, които ни грозят, ако не сме наясно с тънкостите на този тип преговори.

Репортер: Николай Василковски
Нова телевизия


 >> заяви консултация