Покупката на жилище

09 Януари 2012

Покупката на жилище с банков кредит е сериозна стъпка в живота на всеки от нас и ни обвързва за доста дълъг период (до 35 години). През този период Вие плащате такси управление, лихви, застраховки, които към края на периода могат да бъдат доста голяма сума. Предлагат се всевъзможни кредити и варианти, които обикновеният човек не може да изчисли – лихвени проценти (фиксирани, плаващи, фиксирани само за определен период...), такса за обслужване (еднократна фиксирана, еднократна като процент от кредита, годишни, месечни...)
   Предварителният договор, капарото по него и срока за плащане също са пряко свързани с получаването на кредита.
   Необходимата документация за кредит/  изисквана от кредитоискателя и продавача на имота, също е често неразбираема за обикновения човек.

   10 неща които трябва да имате предвид за покупката на жилище

   1. При покупка на Ново строителство чрез агенция за недвижими имоти, кой защитава Вашите интереси при преговорите и договорите? Вие можете да бъдете клиент на агенцията за недвижими имоти веднъж на 20 години, докато продавачите редовно използват услугите на тези брокери.

   2. Когато подписвате предварителния договор и плащате капаро предварително се уверете, че това е собственика или упълномощен от собственика представител? Tова е сериозна стъпка и Драфтис съветва – използвайте свой адвокат, защитаващ Вашите интереси.

   3. Схема за измама – продавач и брокер работят заедно. Продавача продава имота за 100 000 лв., а брокера Ви е обявил цена 110 000 лв. След плащането на цената горницата от 10 000 лв. се разделя между двамата, а Вие плащате процент на брокера. Не забравяйте, че Вие не купувате всеки ден жилище и брокера има възможност да спечели от вас само този път.  В тази връзка – преговаряйте лично с продавача без посредник.

   4. Най-лесният начин за намиране на жилище – определете квартал в който искате да закупите жилище, вечер след работа направете обиколка и проверете за строящи се обекти. На всеки обект има табела с телефон за продажби, на който отговаря директно строителя или инвеститора. често можете да получите информация за свободните жилища от охраната на обекта. Така пестите време и пари за процента на брокера.

   5. Покупката на имот в строеж е често срещана практика. В този случай, собственик на имота е строителна компания и финансиране чрез кредит може да бъде осъществено веднага след придобиване на Удостоверение по чл. 181 от ЗУТ за достигната кота било и завършен груб строеж. 

   6. Етапи на новото строителство свързани с кредитирането
        -    АКТ 14 /достигната Кота Било/
        -    Удостоверение по чл. 181 от ЗУТ /10 дни след АКТ 14, издава се от общината/
        -    Удостоверение за Ползване /Старият АКТ 16/

   7. Удостоверението за тежести е винаги за 10 години. Ако имота е ново строителство се гледат и тежестите за 10 години назад на парцела.

   8. Прехвърлянето на имота на данъчна оценка спестява държавни и нотариални такси и на двете страни и крие рискове предимно за продавача.

   9. При покупка на имот от наследници, сред които има и непълнолетни, се изисква решение на съда.

   10. Покупката на офис, а не на жилище може да спести 20% ДДС, 10% Корпоративен данък и до 5% Амортизация годишно, когато купувача е собственик на фирма регистрирана по ДДС.